Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2017 09:24 - Разни разстройства (1) ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2076 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 26.09.2017 09:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Истината за Русия, руската “душевност” и икономика на глинени крака

by EXTREMECENTREPOINT on THURSDAY, 24 SEPTEMBER, 2015 · 41 COMMENTS

in РУСИЯ

image

Понеже напоследък опорните точки на някои русофили у нас вземат връх над здравия разум, то се постарах да намеря някои факти, които се надявам, че ще накарат почитателите на опорните точки, с които ни засипва руската пропаганда, да замълчат. Искам предварително да уточня, че написаното не е насочено срещу руския народ. Това което не харесвам, е начина, по който този народ е управляван от векове. Ето и фактите:

1. По различни оценки Русия се нарежда между 8-о и 9-о място в света по величина на своя брутен вътрешен продукт. По този показател руската икономика е около 7 пъти по-малка от икономиките на САЩ или ЕС, над 3,5 пъти по-малка от китайската, 1,3 пъти по-малка от японската и 0,73 пъти по-малка от германската икономика. По интересно обаче е нещо друго. Руската икономика, при 148 млн. души население, произвежда брутен вътрешен продукт, който е малко по-малък от този, създаден в над два пъти по-малката по население и бедна на природни ресурси Италия и съвсем малко повече от БВП на над четири пъти по-малката по население Канада. Ако някой твърди, че това е ефективна икономика, то ще му препоръчам да си прочете отново учебниците по икономикс.
Източник на данните: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal %29

 

2. 95,7% от националното богатство на Русия се формира от природни ресурси, а 70% от руския износ е съставен от природен газ и петрол.  Както и да го гледаме Русия е само един обикновен доставчик на суровини за развитите световни икономики. Ако си мислим, че руската икономика произвежда качествени и евтини продукти, то нека се замислим и колко руски стоки (качествени и евтини) сме си купили през последните 5-10 години. Аз лично нито една.
Източник на данните: http://www.advantour.com/russia/economy/natural-resources.htm и http://www.eia.gov/countries/cab.cfm?fips=RS

3. Аз лично нямам представа, какво представляват православните ценности, които защитават в Русия и с какво те са по-различни от десетте божи заповеди, но в Русия делът на разводите е 51%. За сведение в САЩ нивата са съизмерими и са 53%. Нещо повече, явно когато си най-отявления защитник православните ценности, може и да си разведен, защото президентът Путин е разведен. Публична тайна е и, че се разведе заради Алина Кабаева – бивша руска гимнастичка. Още нещо. Ако православните традиции са толкова силни в Русия, защо у нас битува мнение, че рускиня е синоним на лека жена?
Източник на данните: http://en.wikipedia.org/wiki/Divorce_demography

image

4. Русия има най-високите документирани нива на аборти в света (34,7 аборта на 1000 раждания). Още веднъж го прочетете. Най-високите в света! Може би за тях е виновна западната демокрация или либералната политика.
Източник на данните: http://www.un.org/en/development/desa/population/publications/policy/world-abortion-policies-2013.shtml

5. След всички африкански държави, без тези около Средиземно море, Русия има най-висок дял на регистрирани HIV позитивни в света – 1.2 млн. души.
Източник на данните: http://www.worldaffairsjournal.org/article/death-indifference-aids-and-heroin-addiction-russia

6. Русия има нива на използващите твърди наркотици (1,8 млн. души), които според докладите и проучванията са съизмерими само с тези в развиващите се страни.
Източник на данните: http://www.worldaffairsjournal.org/article/death-indifference-aids-and-heroin-addiction-russia

image

7. Нивата на убийствата в Русия са 9,2 на 100000, а тези в САЩ почти два пъти по-малко или  4,7 на 100000. В класацията компания на Русия със съизмерими нива на убийства правят държави като Пакистан, Казахстан, Уругвай, Бурунди, Сомалия, Буркина Фасо, Ирак, Гвинеа-Бисау, Британски вирджински острови, Коста Рика, Филипините, Гвинеа, Габон, Киргизтан, Сейшелските острови, Перу, Парагвай, Монголия, Ангола, Джибути, Гамбиа, Хаити, Того, Зимбабве, Уганда. От по-развитите държави по-високи нива на убийствата имат само Мексико и Бразилия.
Източник на данните: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_ homicide_rate

8. Корупционните нива в Русия са умопомрачителни за ролята и мястото, които руският елит твърди, че има Русия в световния обществен, икономически и политически живот. В последната класация на Трансперънси интернешънъл Русия заема 136-о място от 174 класирани държави. За сведение България която считаме, че е много корумпирана държава, е на завидното спрямо Русия 69-о място. По-корумпирани от Русия са само държави от третия свят, Венецуела, Северна Корея или бивши съветски републики. Доста завидна и приятна компания…
Източник на данните: http://www.transparency.org/cpi2014/results

9. По свобода на пресата Русия се класира 152-а от 178 държави. Отново много предно класиране. Познайте, преобладаващата компания на Русия в дъното на класацията са отново страни от третия свят с малки изключения на държави, с по-авторитарни режими и Сингапур.
Източник на данните: https://index.rsf.org/#!/

10. Русия – първа военна сила в света? Да, да! По различни оценки за 2015 г. САЩ ще харчат за отбрана между 581 и 610 млрд. USD. След тях се нарежда Китай с 129-216 млрд. USD, Русия според различните оценки е или трета, или четвърта с … между 70-84,5 млрд. USD. Около и след Русия по големина на своите военни бюджети се нарежда Саудитска Арабия (80,8 млрд. USD), Великобритания (60,5-61,8 млрд. USD), Франция (53,1-62,3 млрд. USD), Япония (45,8-47,7 млрд. USD), Индия (45,2-50 млрд. USD) и (Германия (43,9-46,5 млрд. USD). Очевидно трябва да си много самоуверен, за да се противопоставяш във военно отношение на целия свят, при положение, че само Франция и Германия могат да ти  бъдат достойни опоненти.
Източник на данните: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

11. Русия е десета в света по дял на самоубийствата на глава от населението със средно 19,5 самоубийства на 100 000 души население.  По-напред в класирането от нея са страни като Туркменистан, Южен Судан, Индия, Бурунди, Казахстан, Непал, Танзания, Мозамбик, Суринам, Литва, Шри Ланка, Южна Кореа, Гвияна. САЩ заемат 50-то място с 12,1 самоубийства на 100 000 население. Вероятно руснаците се самоубиват от неизмеримо и необятно щастие, на което те се радват в своята държава.
Източник на данните: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

12. Русия е  на четвърто място в света по консумация на алкохол на глава от населението над 15 години. Преди нея са само Беларус, Молдова и Литва. Спомнихте ли си залегналото у нас мнение, че руснак е синоним на пияница?
Източник на данните: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption _per_capita

image

13. Русия има едни от най-високите нива на бездомни на глава от населението – около 5 млн. В ЕС те са около 3 млн., а в САЩ по различни оценки между 0,6 и 2,5 млн. души. Да помислим. По-малко население, а повече бездомници. Може би обаче руските бездомници са по-щастливи от тези в европейските страни и САЩ.
Източник на данните: http://www.homelessworldcup.org/content/homelessness-statistics

image

14. Мислите че в България се трепем като мухи по пътищата? Почакайте да видите, какво става в Русия. От 186 държави, за които се води статистика Русия заема 69-то място (ние сме 138-и) по брой жертви на 100 000 души население. Компания и правят отново държави от третия свят (предимно латиноамерикански и африкански) като само Южна Африка, Уругвай, Саудитска Арабия, Бразилия, Китай и Индия от по-развитите държави имат повече жертви на пътя. От друга страна спрямо броят превозни средства, регистрирани в съответната държава Русия има над 4 пъти повече загинали на пътя спрямо САЩ. Тоест по-малко население, по-малко превозни средства, а повече жертви на пътя.
Източник на данните: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate

15. Считате, че в Русия има по-ясно изразено равенство между различните социални прослойки и социална справедливост? Лъжете се. Според стойностите на коефициента на Джини Русия (стойност от 39.7) не е чак толкова значимо по-справедлива държава относно разпределението на доходите, колкото и САЩ (стойност от 41,1). И това при положение, че най-много милиардери, тоест експлоататори, изедници и незаслужено богати според класацията на Форбс има в САЩ – 190 броя при това с най-голямо по обем контролирано богатство в света, а в Русия милиардерите, тоест национално отговорните и добри бизнесмени, са 86 на брой, като най-предното им класиране е на 63 място в същата класация.
Източник на данните: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality

16. По големина  на своя  държавен бюджет Русия е едва на 12-то място в света. Приходната част на нейния бюджет е 6 пъти по-малка от тази в САЩ, почти 4 пъти по-малка от тази на Китай и 3 пъти по-малка от тази на Япония. Нещо повече, Русия има държавен бюджет, който е малко по-малък от този на Австралия (16% по-малка приходна част) и съвсем малко по-голям от този в Холандия (11% по-голяма приходна част). Друг любопитен факт е, че само дефицитът в бюджета на САЩ е с 50% по-висок от цялата приходна част на руския държавен бюджет, а този в Япония – почти колкото цялата приходна част на руския бюджет.
Източник на данните: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_government_budgets_by_country

17. Около 50% от приходите в държавния бюджет на Руси идват от продажбата на петрол и природен газ. По този показател Русия прилича повече на държави като Саудитска Арабия и другите страни от Персийския залив, отколкото на държави като САЩ, Япония, Китай, Германия, Великобритания или Франция. Дали е нужно да отварям дума за диверсификацията на приходоизточниците и рисковете за един бюджет, произтичащи от доминиращата роля на един приходоизточник?
Източник на данните: http://www.eia.gov/countries/cab.cfm?fips=RS

18. По индекса на икономическата свобода Русия е 139-та от 177 страни. А в класацията за бизнeс климат тя е на 92-ро от 189 класирани държави (за последните години обаче бизнес климата се подобрява).
Източник на данните: http://rru.worldbank.org/BESnapshots/Russian%20Federation /default.aspx

Грозната истина за Русия, която много хора у нас някак не могат да видят, е, че тя се е превърнала в държава, която е суровинно-енергиен придатък на световната икономика с несвободно, корумпирано и деморализирано население, но пък с голяма армия и най-вече с войнстващи лидери. По много от показателите, измерващи характера на социалния, икономическия, политическия и обществения живот Русия прилича повече на страна от третия свят с тази разлика, че климатът е студен и притежава ядрени ракети. Непонятен е за мен аргументът, който изказват русофилите и руските политически лидери, че Русия е нещо повече от другите държави, защото тя е пазител на традиционни ценности, включително православни такива. За мен е чудно, в какво се проявяват тези ценности, след като Русия заема водещи места в много негативни класации, които са пряко свързани с морала и ценностната система на хората. Чудно ми е, защо поне част от проповядваните за изконно руски ценности не са впрегнати и канализирани в посока да създават богатство и благоденствие, както това се прави в други и очевидно по-нормални държави. Западната демокрация, либерализъм и толерантност ли са виновни за това или причината се намира някъде другаде? Гледайки фактите, аз лично се питам, в коя сфера на обществения живот руската държава превъзхожда останалия свят, за да изберем да следваме руския модел на управление на обществото? Какво полезно е дала Русия на света през последните 20-30 години освен схеми на диктатура, потисничество, силово управление, газ или петрол? Има ли продукт, услуга, устройство, които руското общество е предложило на света и това да е променило/улеснило коренно живота на човечеството? Не виждам или не помня такива. Лично аз съжалявам руснаците, защото те разполагат с потенциал да работят и превърнат Русия в просперираща държава. Руският народ е дал множество гении на човечеството.

Единственото, което му пречи, е, че от векове е потискан, мачкан и унижаван от собствените си управници. Управляван е само и единствено чрез деспотизъм, тоталитаризъм и диктатура. Резултатите ги виждаме. Що се отнася до нас и по въпроса за нашето русофилство или русофобство, ще напиша следното. Запитайте се, къде ходите често на екскурзия, в каква валута държите спестяванията си, къде искате да учат децата ви или къде искате да учите самите вие, кой чужд език искате да научите вие приоритетно или вашите деца, къде по света желаят да живеят децата ви или самите вие, каква музика слушате или какви филми/сериали гледате основно, какви книги четете или желаете да прочетете. Отговорите оставете за себе си, но те ще ви покажат много неща и най-вече, какви сте и на кой свят в действителност сте почитатели.

Автор:  Yellow knight




Гласувай:
5



1. blackpredator - Гетю,
26.09.2017 10:00
като истински русофил се затревожил за Русия
да беше и малко българофил, щеше да ни постне и това:
"Бедността в България е повече от потресаваща
Под границата са общо 5,7 млн. българи, сочат данните"
бедни, бедни Гетьо...
цитирай
2. getmans1 - Отброяваме първият с „потресаЮщо“ разстройство ...
26.09.2017 10:27
blackpredator написа:
като истински русофил се затревожил за Русия
да беше и малко българофил, щеше да ни постне и това:
"Бедността в България е повече от потресаваща
Под границата са общо 5,7 млн. българи, сочат данните"
бедни, бедни Гетьо...


... българин „българофил“.
цитирай
3. kvg55 - Наистина Русия е страна на поляр...
26.09.2017 11:28
Наистина Русия е страна на полярности. Но мисля, че не си съвсем обективен.
цитирай
4. getmans1 - Освен заглавието ...
26.09.2017 12:30
kvg55 написа:
Наистина Русия е страна на полярности. Но мисля, че не си съвсем обективен.


... в постинга няма нищо мое.
Но виж, линкове има!
След този твой коментар отброявам вторият с някакаво разстройство.
цитирай
5. brancaleon - Леле
26.09.2017 22:36
Нали знаеш какво се случва с белите гарги в ятото ....
Да не вземе сега комунистическата ядка в блога да те пребие с камъни заради несъответствие между техните убеждения и твоята статистика.
цитирай
6. getmans1 - Ха, че ти не знеш ли, че аз съм бил ... с гумена глава!?! :)))
26.09.2017 23:15
brancaleon написа:
Нали знаеш какво се случва с белите гарги в ятото ....
Да не вземе сега комунистическата ядка в блога да те пребие с камъни заради несъответствие между техните убеждения и твоята статистика.

цитирай
7. vencivaleri1951 - Хетмане, и друг път съм писал
27.09.2017 08:29
, че да сравняваш брутен продукт между различни държави или между доста отдалечени периоди е все едно да събираш "баби със жаби"-събираш нещо , но нито е баби , нито е жаби...

Ще ти дам прост пример. Много хора си пазаруват он лайн-най вече дрехи.
Сайтовете често предлагат прилични маркови стоки. Убеждават те, че си на голяма далавера с по 50, 60% от цената а същия продукт в Англия например. Посочвам Острова, защото пазарувам и аз от там понякога. Знаем, че 90% от стоките са произведени в Китай-просто производството там е изнесено . И сега внимавай. Предлагат ти например дънки, или яке които в Англия струват да кажем 300лева, а ти ги взимаш за 50. Не става въпрос за втора употреба и за артикули демоде. Често купуваш неща от първата колекция.
Не Гетман-работата е че над 40лв да кажем всичко са сборове-в България в случая сборовете са 10лв, а в Англия 260.
И какво става с брутния продукт? В България се натрупват тези 50лв, а в Англия 300.
Това за една и съща стока.
Друг пример. Правиш си операция от апандисит . В Ной плащат на клиниката около 1000лв. В Германия операторите ще получат за същата операция около 7 хиляди евро, а в САЩ 25000долара.
Тоест в България в БВП ще се натрупат 1000лв, в Германия 14000, в САЩ около 40000. Един и същ продукт и съвсем различна новосъздадена стойност.
За това тези които са си чели внимателно учебниците по икономика, а и работят в тази област знаят че не брутото е важно, а паритетът на покупателната възможност.
Руснаците преди украинските събития имаха покупателна възможност малко по добра от тази на французите. Разбира се , че не е за хвалене/Франция не е добре като икономика изхождайки от миналото и/ при природния ресурс който притежава РФ спрямо франсетата или британците, но и да се тика назад русия в най-различни статии също не реално. От Елцин до днес покупателната способност се е увеличила над 20 пъти. Тогава трудно беше изхранването, днес на Балканите най-добрите клиенти за жилища са руснаците. Те купуват и на други места, но това са други руснаци. На Балканите купуват хора с обикновени професии и средностатистически доходи. На морето имам съседи /писал съм го/-тя фризьорка, той ресурсен учител-логопед . Е кога българския учител ще почне да купува жилище за курорт или инвестиция?
цитирай
8. vencivaleri1951 - и още нещо
27.09.2017 08:45
България в момента има БВП 3-4 пъти по голям от времето на соца като номинал
По съпоставими цени обаче е точно обратното. И това всеки от нас може да го изчисли по джоба си.
Последната ми заплата в соца беше около 600лв среден доход на месец. Днес като тегля калема в края на годината ми се получава около 10 пъти повече. Покупателната ми възможност обаче е почти същата. Казвам почти, защото няма какво да си кривим душата-промишлените стоки /за разлика от хранителните/ които купувам като качество са несъизерими с тези в близкото минало
Тоест аз съм натрупвал в миналото 600лв месечно в брутния продукт , днес 6000. От тази разлика идва и разликата в брутния продукт-работел съм общо взето едно и също...
цитирай
9. getmans1 - Само това ли те впечатли, Венци? Глупав въпрос ти задавам, нали, знам!?! Ти можеш да разбиеш моя копи-пейс на пух и прах ... ясно защо.
27.09.2017 09:40
vencivaleri1951 написа:
, че да сравняваш брутен продукт между различни държави или между доста отдалечени периоди е все едно да събираш "баби със жаби"-събираш нещо , но нито е баби , нито е жаби...

Ще ти дам прост пример. Много хора си пазаруват он лайн-най вече дрехи.
Сайтовете често предлагат прилични маркови стоки. Убеждават те, че си на голяма далавера с по 50, 60% от цената а същия продукт в Англия например. Посочвам Острова, защото пазарувам и аз от там понякога. Знаем, че 90% от стоките са произведени в Китай-просто производството там е изнесено . И сега внимавай. Предлагат ти например дънки, или яке които в Англия струват да кажем 300лева, а ти ги взимаш за 50. Не става въпрос за втора употреба и за артикули демоде. Често купуваш неща от първата колекция.
Не Гетман-работата е че над 40лв да кажем всичко са сборове-в България в случая сборовете са 10лв, а в Англия 260.
И какво става с брутния продукт? В България се натрупват тези 50лв, а в Англия 300.
Това за една и съща стока.
Друг пример. Правиш си операция от апандисит . В Ной плащат на клиниката около 1000лв. В Германия операторите ще получат за същата операция около 7 хиляди евро, а в САЩ 25000долара.
Тоест в България в БВП ще се натрупат 1000лв, в Германия 14000, в САЩ около 40000. Един и същ продукт и съвсем различна новосъздадена стойност.
За това тези които са си чели внимателно учебниците по икономика, а и работят в тази област знаят че не брутото е важно, а паритетът на покупателната възможност.
Руснаците преди украинските събития имаха покупателна възможност малко по добра от тази на французите. Разбира се , че не е за хвалене/Франция не е добре като икономика изхождайки от миналото и/ при природния ресурс който притежава РФ спрямо франсетата или британците, но и да се тика назад русия в най-различни статии също не реално. От Елцин до днес покупателната способност се е увеличила над 20 пъти. Тогава трудно беше изхранването, днес на Балканите най-добрите клиенти за жилища са руснаците. Те купуват и на други места, но това са други руснаци. На Балканите купуват хора с обикновени професии и средностатистически доходи. На морето имам съседи /писал съм го/-тя фризьорка, той ресурсен учител-логопед . Е кога българския учител ще почне да купува жилище за курорт или инвестиция?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6072552
Постинги: 2742
Коментари: 26493
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031