Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2014 21:08 - ПУТИН СТАНА ЗВЕШЗДАТА НА ФОРУМА В МИЛАНО
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1203 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Путин стана звездата на форума в Милано Срещата Европа-Азия завърши като Европа-Русия, Путин купонясвал среднощ с Берлускони Публикувано: 18 окт. 2014, 03:26 | Обновено: 18 окт. 2014, 03:26       Милано, Италия image Путин, Ренци, Порошенко и Меркел (от ляво на дясно) на един кръговете от разговори в Милано.
Киев и Москва се разбраха за цената на газа  4 886
Президентите на Русия - Владимир Путин, и на Украйна - Петро Порошенко, се срещнаха вчера сутринта за трети път след избирането на украинския държавен глава на миналия 7 юни. Само че този път двамата лидери разговаряха далеч от родините си и в присъствието на най-влиятелните личности в Европа. В префектурата на Милано, където се видяха Путин и Порошенко, бяха дошли Ангела Меркел, Дейвид Камерън, Франсоа Оланд, Матео Ренци, все още действащите началници на ЕС Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой. Така започналата в четвъртък Десета среща на високо равнище Европа-Азия завърши на практика като форум Европа-Русия.Иначе Владимир Путин пристигна в Милано късно в четвъртък вечерта и закъсня за официалната наздравица вдигната от президента на Италия Джорджо Наполитано. Нахълтването на руския държавен глава в разкошната зала на Кралския дворец близо час след започването на вечерята обаче не му попречи да стане веднага звездата на започналия сутринта форум. Ами след неговото пристигане другите 52-ма държавни и правителствени ръководители, участващи в срещата на високо равнище, сякаш бяха забравени и от домакини, и от медии. Както писа вчера пък римският в. „Република”, случи се така просто защото всички търсеха Путин и всички го очакваха. Разбира се, пръв го поздрави и потупа по рамото италианският колега Наполитано, с когото се оказа, че ще нощуват в един и същ хотел – баровския петзвезден грандхотел „Ет де Милан”, където прекарва последните 17 години от живота си великият композитор Джузепе Верди.

Веднага след десерта обаче руският президент се срещна на четири очи единствено и за дълго с най-влиятелната дама през последните дни в Милано – германската канцлерка Ангела Меркел. Двамата разговаряха цели два часа и половина по важни теми като събитията в Украйна и доставките на руски газ за Европа, но изглежда съгласието не ги е споходило.

 Говорителят на президента Дмитрий Песков уточни след срещата, че между Русия и Германия съществували „дълбоки разногласия” най-вече по причините за украинската криза и сегашното положение в региона. В бързия коментар на правителственото пресаташе на Берлин пък се посочваше, че споразумението за мир в Югоизточна Украйна не се изпълнявало точно според постигнатите договорености, а предстоящите избори в Донецк и Луганск трябвало да бъдат произведени според украинските закони. С други думи малко или много Русия бе набедена като източник на продължаващите проблеми в района, сметнаха влиятелни италиански коментатори.

Въпреки напрегнатата си програма в Сърбия в четвъртък през деня и нелеката среща с Ангела Меркел по късните доби, Путин не отишъл да спи. И някъде към два часа сутринта позвънил на вратата на миланския дом на своя стар приятел Силвио Берлускони. Там го очаквали не само експремиерът и годеницата му Франческа Паскале, но и четири от петте му деца – Марина, Пиер Силвио, Барбара и Елеонора. Липсвал само най-малкият Луиджи, който за разлика от баща си водел здравословен начин на живот и в 11 часа се бил прибрал да спи в личния си апартамент. Същото направили и другите четирима наследници на Берлускони, но след като се разцелували със zio Vladimir, както наричат Путин, тоест с чичо Владимир. 

После домакинът и гостът купонясвали почти до пет часа сутринта, говорейки си за бизнес и за нещата от живота. Ако се вярва на италианските медии, едното от тези неща били публикуваните в четвъртък мотиви на Апелативния съд в Милано, който в края на юли зачеркна седемте години решетки за експремиера. Те му бяха дадени от първата инстанция за секс с малолетната проститутка Карима ел Махруг-Руби и за злоупотреба със служебното му положение на премиер при освобождаването й от арест за кражба. Само че за втората инстанция Берлускони не знаел, че пищната мароканка е малолетна и си платил щедро сексуслугите й като на голяма жена. Магистратите преценили също така, че той не бил упражнявал натиск върху полицейски началници, за да я освободят от ареста.


Преговорите за уреждане на кризата в Украйна, състояли се по време на срещата на върха Азия-Европа в Милано, бяха успешни, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу на пресконференция след края на срещата, предаде ИТАР-ТАСС. Барозу посочи, че всички участници в преговорите, в това число президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и Петро Поршенко, са подкрепили необходимостта за мирно уреждане на украинската криза.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви на същата пресконференция, че ЕС е готов да оказва на Украйна допълнителна помощ за наблюдение на границата й с Русия. Според него гарантирането на сигурността по границата е един от ключовите фактори за уреждане на кризата. Ван Ромпой заяви също, че Путин го е уверил, че Русия не е заинтересована да се създаде в Украйна ново Приднестровие.

По газовия въпрос е постигнат умерен напредък, има договорености по основните параметри на договора, заяви вчера пред журналисти украинският президент Петро Порошенко в края на преговорите в “нормандски формат”. “Първото решение е, че страните твърдо отстояват минския меморандум и съсредоточават усилията си за изпълнението на всичките му 12 пункта без изключение“, допълни Порошенко.

Преговорите в Милано по украинската криза бяха “добри”, каза руският президент Владимир Путин в Милано. “Резултатите от преговорите са добри”, заяви Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, след втора среща с украинския си колега Порошенко. Путин разговаря и с френския държавен глава Франсоа Оланд, и с германския канцлер Ангела Меркел, допълни АФП. След приключване на срещата в Милано на държавните лидери на Русия, Украйна, Франция и на германския канцлер Путин първи напусна залата за преговори, съпровождан от външния министър Сергей Лавров, министъра на енергетиката Александър Новак и президента на „Газпром“ Алексей Милер, уточни ИТАР-ТАСС.

За италианските наблюдатели за положителния изход от срещата основна заслуга имал “моделът Нормандия”, тоест читиристранната среща Русия - Украйна - Германия - Франция. Италиянският премиер Матео Ренци определи като важен момент одобрението от другите европейски лидери на неговото посредничество с цел Русия отново да бъде включена в решаването на важните международни проблеми.

Румен Михайлов, кореспондент на „Монитор”, Италия     image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10316596
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031